Іграшки, зроблені в Україні

Іграшки, зроблені в Україні.  Пограємо? 

 Не за горами низка світлих та веселих свят, яких так чекають хлопці та дівчата: це і день Святого Миколая, і Новий рік, і Різдво.
Пам'ятаєте хвилюючі моменти свого дитинства, коли ви шукали під ялинкою або під подушкою омріяний подарунок? До одягу та інших повсякденних речей юні члени сім'ї, як правило, байдужі. А ось іграшка або гра завжди і у всі часи була предметом жадання. Кожен з нас мріяв про щось особливе. І багато дорослих сентиментально зберігають хоча б одну улюблену іграшку, адже з нею пов'язано стільки теплих спогадів! Між іншим, звичай берегти «частинку дитинства» пов'язаний з давніми українськими традиціями. Адже іграшка, особливо лялька, часто зберігалася як оберіг. Сьогодні ми пропонуємо вам подорож у світ дитинства.                                                                                                 Ми розповімо вам про історію, традиції, музеї української іграшки. Порадимо, де пройти майстер-класи з виготовлення ляльки-мотанки та інших цікаифіковане. Вибір великий, повірте, ви приємно здивуєтеся йому разом з нами!вих штучок, і, звичайно ж, розповімо про сучасну індустрію іграшок в Україні. Повірте, вітчизняні виробники не посоромили стародавніх майстрів! Наша відповідь ляльці Барбі – козаки і україночки. У нас роблять прекрасні конструктори, розвиваючі ігри, м'які іграшки та багато іншого. 

Історія української іграшки 
Перші іграшки виготовлялися з глини, лози, дерева. Вони були частиною народних ремесел. Майстри виготовляли речі для вживання в побуті, а із залишків – те, що дарувало щастя дітям: конячок, візки, іграшкові меблі. З глини ліпили свистульки і невеликі фігурки людей, тварин. Займалися такою дрібною роботою, як правило, дружини і діти гончарів. Між іншим, вважалося, що такі фігурки не просто приносять радість дітям, але і оберігають їх від хвороб. Наші предки вірили, що досить подути в свистунець або в дерев'яну сопілку, сказати просте замовляння від пристріту – і всі проблеми як рукою зніме. Брязкальця виготовляли з маленьких гарбузів із кульками всередині, а для безпеки обмотували тканиною. У Прикарпатті робили дивовижні іграшки із сиру у вигляді кіз, овець, оленів, коників. І навіть зараз є майстри, які пам'ятають ці традиції і неабияк дивують туристів таким небаченим матеріалом для фігурок.

З лози та соломи наші предки плели ляльок. І зараз на ярмарках народних промислів, у сувенірних крамницях можна зустріти чудернацькі солом'яні фігури з перев'язаною талією та довгими руками – це обереги, які, за повір'ями, приносять щастя і достаток у дім. До речі, лялька могла супроводжувати дівчину до заміжжя: її давали в посаг, згодом вона могла переходити від матері до доньки. У народному фольклорі є казки, в яких добра лялька допомагає дівчині у важких і, здавалося б, безвихідних ситуаціях.
Лялька-мотанка 

Особливо слід сказати про традиційні для України ляльки-мотанки. Спочатку у них не було ні рук, ні ніг. Це ляльки без обличчя, яке заміняв вишитий сакральний хрест: вертикальна смуга символізувала чоловіче начало, а горизонтальна – жіноче. Інакше – небо і землю. З ниток робили волосся, зі шматочків тканини – одяг. Є ще одне пояснення, чому у цих ляльок не було обличчя. Якщо дитина хворіла, в таку ляльку символічно «зашивали» недуги і потім спалювали. Тому і не можна було робити її схожою на якусь людину, щоб ненароком не нашкодити їй. З таємничої незнайомки без обличчя ми і почнемо наше знайомство з українською 
іграшкою.
Вузлова лялька, або мотанка, виготовлена в техніці намотування, накручування тканини і ниток – одна з найбільш давніх українських іграшок. Її історія сягає корінням у минуле на кілька тисячоліть, до Трипільської культури. Така лялька вважалася оберегом, берегинею роду та символ зв'язку між поколіннями. Автентична мотанка мала багато варіацій, адже процес виготовлення – це творчість, і кожна жінка вкладала в нього своє бачення. До того ж різні традиції у регіонах. Історики виділяють три основних види: ігрова, побутова та обрядова ляльки. Ляльки-княгині (або наречені), «молодиці» і «неньки» супроводжували дівчинку до заміжжя і готували її до шлюбу. Популярні були і фігурки нареченого і нареченої. А до заміжжя дівчина отримувала ляльку-оберіг, яка повинна була оберігати її будинок і нову сім'ю.
На Різдво зазвичай дарували ляльку-крупеничку, у виготовленні якої використовувалося зерно: воно символізувало достаток. Популярні були і травниці із зашитою м'ятою, мелісою, собачою кропивою, ромашкою. Такі дарують власнику міцний сон. Де купити У магазині сувенірів. Ціна: 20–800 грн. Оригінальні ляльки-мотанки, справжні витвори мистецтва, продаються в Обухові під Києвом. Адреса: вул. Київська, 119, магазин «Дизайн». Як дістатися: з Києва до Обухова ходить маршрутка № 311, вийти на зупинці «Вулиця Піщана». Але, можливо, ви отримаєте натхнення ідеями, захочете зробити ляльку-мотанку самі і подарувати її своїм близьким до Різдва. Це буде оригінально! Порада: якщо ви збираєтеся відвідати історико-етнографічний комплекс «Переяслав», сходіть на виставку ляльки-мотанки в Музеї трипільської культури. Вона працюватиме до 30 грудня. Як дістатися: з Києва до Переяслава-Хмельницького година їзди автобусом, вони ходить від метро «Бориспільська» і «Харківська». Де проводять майстер-класи з ляльки-мотанкам Національний музей Тараса Шевченка реалізує проект для дітей та майстер-клас з ляльки-мотанки майстра Варвари Мацелли, роботи якої експонуються не тільки в Україні, але і за кордоном. Як дістатися: музей знаходиться на бул. Шевченка, 12. Вартість майстер-класу: договірна. Етно-комплекс «Українське село». Можна чудово відпочити в справжній українській хаті, смачно пообідати і навчитися народним ремеслам. Окрім майстер-класу з ляльки-мотанки, тут пропонують навчитися виготовленню янголят з тканини, свистульок, іграшок з дерева.
Як дістатися: комплекс знаходиться під Києвом, у селі Миколаївка. З Києва ходить рейсовий автобус від метро «Святошин». Вартість майстер-класу: договірна, потрібно замовляти заздалегідь. 
Дерев'яна іграшка 
Іграшки з дерева були першими в історії людства, існували, мабуть, за всіх часів і у всіх народів. І зараз вони не втрачають своєї актуальності, адже дерево – найбільш екологічний матеріал. В Україні багато народних майстрів-умільців. Оригінальну іграшку ручної роботи можна подарувати до свята як дорослому, так і дитині у вигляді сувеніру. Народні традиції трансформувалися і у фабричне виробництво.  Є вражаючі, немов мереживні, маленькі будиночки з мініатюрними меблями. Виглядає як витвір мистецтва.
Глиняні свистульки Народні майстри і зараз радують глиняними іграшками. Традиційні фігурки птахів і звірів мало змінилися з часів наших предків. Півників, рибок, зайчиків і собачок в Опішному на Полтавщині туристи розкуповують дуже охоче. Якщо хочете купити справжню опішнянську свистульку – непогано з'їздити на її батьківщину і відвідати Національний музей гончарства на Полтавщині. Традиційна опішнянська кераміка, як правило, нефарбована або в натуральних тонах глини.
А ось гуцульська кераміка (традиції Косівщини) – писана, з глазур'ю. 
Оригінальні українські сувеніри 
Тепер пошукаємо на полицях наших магазинів що-небудь оригінальне, що відображає дух України. Усьому світу відома лялька Барбі. А що є у нас? Цікаві м'які іграшки та ляльки в українському стилі виготовляють у Ніжині під ТМ «Копиця». Це Українець Миколка і Українка Марічка, фігурки котів, собак, качок в народному стилі з українським орнаментом).

Музей етно-ляльки 
Два роки тому в Тернополі в приміщенні дитячої бібліотеки відкрився єдиний в Україні музей етнографічної ляльки. Ляльки-мотанки, глиняні свистульки, тканинні коти, та інші звірятка, персонажі казок – усе це не залишить байдужим. Це авторські іграшки, виконані в різній стилістиці з вовни, текстилю, мішковини та інших натуральних матеріалів. Тут проводять майстер-класи
Де живуть театральні ляльки
Ляльки здавна не тільки розважали дітей, але ще й виконували ролі в театрі. У Харкові можна відправитися в унікальний музей театральних ляльок, який відкрито при академічному театрі ляльок імені Афанасьєва. Тут зібрано понад 11 тисяч експонатів: ляльки та їх ескізи, театральні афіші та макети. Ви дізнаєтеся історію лялькових театрів від античності і до наших днів, побачите як добрих, так і злих персонажів.
Ми сподіваємося, що наша розповідь про світ українських іграшок обов'язково підніме вам настрій, допоможе відволіктися від повсякденних справ, налаштуватися на казку і подарувати її своїй дитині. Скористайтеся нашими ідеями, сплануйте екскурсії і підтримайте національних виробників іграшок!

Немає коментарів:

Дописати коментар